Romeo en Julia

Shakespeare en Gounod

De Franse componist Charles Gounod (1818-1893) werd geboren in Parijs. Hij was de zoon van een kunstenaarsechtpaar. Gounod kreeg pianoles van zijn moeder. In 1836 ging hij naar het conservatorium en drie jaar later werd Charles Gounod onderscheiden met de Prix de Rome. In Rome bestudeerde Charles Gounod drie jaar lang de Italiaanse kerkmuziek. Via Oostenrijk en Duitsland reisde Charles Gounod terug naar Parijs, waar hij een aanstelling kreeg als organist en koordirigent.

In 1846 ging hij theologie studeren, maar uiteindelijk bleek toch de aantrekkingskracht van de muziek groot te zijn. Vanaf 1851 ontstonden opera’s, waarvan “Faust” (1859) hem zeer beroemd maakte. Later kwam hij met “Roméo et Juliette” dicht in de buurt van het hoge muzikale niveau van “Faust”. Enkele opera’s, oratoria en symfonieën vinden geen weerklank. De volgende opera’s waren echter ook geen lang leven beschoren, op uitzondering van “Mireille” en “Roméo et Juliette”. Hij ontvlucht het oorlogsgeweld door naar Londen te trekken, waar hij drie jaar lang een liefdesverhouding heeft met ene Mevrouw Weldon. Franse vrienden van zijn vrouw ontvoeren hem echter en brengen hem terug naar de wettige haard.
Blijkbaar gelouterd wijdt hij zich hoofdzakelijk aan geestelijke werken tot zijn dood in 1893 (18 oktober).

Het ultieme liefdesverhaal dat William Shakespeare in 1596 heeft geschreven, heeft al menig componist en regisseur geïnspireerd. Zo ook de Franse componist Charles Gounod (1818-1893), die deze opera in 1867 heeft geschreven. De eerste uitvoering vond op 27 april 1867 plaats. Gounod behoorde eind 19e eeuw tot één van de meest populaire componisten in Frankrijk. Gounod’s muzikale loopbaan begon, als zoon van de bekende schilder en pianist François Gounod, al op vrij jonge leeftijd, maar beperkte zich tot religieuze muziek. Met zijn eerste opera Sapho (1851) maakte Gounod de overstap naar het theater. Gounod heeft 12 opera’s geschreven, waarvan Faust (1859) zijn meest populaire werk is geworden.
Al sinds jaar en dag leven de families Capulet en Montague met elkaar in onmin. Op een gemaskerd dansfeest van de familie Capulet ontmoet de gemaskerde Roméo Montague de mooiste vrouw denkbaar Juliette Capulet en is op slag verliefd. Om herkenning te voorkomen moet Roméo tezamen met zijn vriend Mercutio haastig het feest verlaten. De volgende dag zoekt Roméo Juliette weer op in de tuin van de Capulet en ze zweren elkaar lief te hebben. Hun liefde is zo heftig dat ze zich direct door de bevriende pater Laurent laten trouwen. Tybalt heeft Roméo op het feest gezien en komt in gevecht met Roméo’s vriend Mercutio. Als Roméo probeert tussen beide te komen, doodt hij per ongeluk Tybalt. Roméo wordt voor altijd verbannen en de ouders van Juliette besluiten dan dat zij zal trouwen met Pâris. Op verzoek van Juliette geeft pater Laurent haar een middeltje waardoor ze 24 uur dood zal lijken. Roméo, overtuigd van Juliette’s dood, drinkt het vergif om zelfmoord te plegen. Als Juliette weer wakker wordt en Roméo haar nog net kan vertellen wat hij gedaan heeft, acht zij haar leven zonder hem zinloos en pleegt ook zelfmoord met een dolk.