François de Carpentries |Regie en lichtcreatie

De Carpentries studeerde piano, hobo, literatuur en theater in Brussel. Eerst podiumregisseur, daarna algemeen regisseur van Monnaie Dance Group Mark Morris, en sinds 1990 assistent-regisseur aan het Koninklijk Theater van de Munt. Hij werkt ook samen met ROH van Covent Garden, het Liceum van Barcelona, het Koninklijk Theater van Madrid, etc. Hij realiseerde de hernemingen van Peter Grimes,Ledi Makbet in Mzensk, Otello, Khovantschchina, Meistersinger von Nürnberg, Carmen, enz. De Carpentries leidde ateliers dramaturgie van zang en expressie in Brussel, Düsseldorf en Parijs. In 1994 regisseert hij met de componist de nieuwe opera van Pascal Dusapin “To be sung”, gecreëerd aan het Théâtre des Amandiers in het kader van het Festival d’Automne van Parijs en vervolgens voorgesteld in Orléans, Caen, Besançon, München, Frankfurt en Berlijn. Een jaar later concipieert en realiseert hij met Karine Van Hercke een adaptatie van de Mozart/Da Ponte opera “Cosi Fan Tutte”, een spektakel dat de Opera Studio van de Munt initieert en die 102 voorstellingen realiseert in België, Frankrijk en Duitsland.

Vervolgens maken ze een adaptatie van Mozarts/Schikaneders “Toverfluit”. Deze lichte productie wordt, na een lange tournee in België, voorgesteld in de Munt in april 1998. Aan het ATEM te Nanterre realiseren ze voor de jonge zangers “La Confession Impudique” van Bernard Cavanna, “Histoire de Loups” en “De la Nature de l’Eau” van Georges Aperghis.

In 1998 zetten ze “Don Pasquale” van Donizetti in scène voor de Munt. 80 voorstellingen tot op vandaag: hernemingen te Bergen, Namen, Valenciennes, Duinkerke, Roubaix, Lyon, Strasbourg, Colmar, Mulhouse, Rennes, Krefeld, Münchengladbach en Oslo.

En in 2005-2006 “Orphee aux Enfers” aan het Nationaal Conservatorium van Parijs, een coproductie met de Opera’s van Reims en Rouen. In hetzelfde seizoen “Il Barbiere di Siviglia” aan de Opera van Nancy die hernomen zal worden te Oslo en Nuremberg in 2007. “La Bohème” aan het theater Krefeld en Münchengladbach, en “Die Fledermaus” aan het Theater der Stadt Koblenz. In 2006-2007 regisseert hij naast Madame Butterfly ook “Lucia di Lammermoor”, “Carmen”, “Die Prinzessin auf der Erbse”.